زهره، دختر جوانی که به تازگی فارغالتحصیل شده بود، این روزها با پیشنهادهای ازدواج متعددی روبرو شده بود. هر کدام از خواستگارها، ویژگیهای مثبت خود را داشتند، اما یک سوال مهم ذهن زهره را مشغول کرده بود: “اختلاف سنی بین من و همسرم چقدر باشد بهتر است؟”
برای یافتن پاسخ این سوال، زهره با افراد مختلفی مشورت کرد. خالهاش، که زنی سنتی و باتجربه بود، به او گفت: “دخترجان، مرد باید چند سالی از زن بزرگتر باشه. اینطوری بهتر میتونه از زن و بچههاش مراقبت کنه و زندگی رو مدیریت کنه.”
خاله زهره معتقد بود که مرد بزرگتر، پختهتر و عاقلتر است و میتواند در مواقع بحرانی، تصمیمات بهتری بگیرد. او همچنین تاکید داشت که مرد بزرگتر، از نظر مالی، معمولا وضعیت بهتری دارد و میتواند زندگی مرفهتری را برای همسرش فراهم کند.
اما برادرش، امیر، که جوانی امروزی و تحصیلکرده بود، نظر دیگری داشت. “زهره جان، اختلاف سنی زیاد مهم نیست. مهم اینه که دو نفر با هم تفاهم داشته باشن و بتونن همدیگه رو درک کنن.”
امیر معتقد بود که تفاهم، بلوغ فکری و عاطفی، و همسویی در اهداف و ارزشهای زندگی، مهمتر از عدد اختلاف سنی است. او همچنین تاکید داشت که در دنیای امروز، زنان نقش فعالتری در جامعه دارند و میتوانند پا به پای مردان، در زندگی مشارکت کنند.
برای اینکه بتواند تصمیم درستی بگیرد، زهره تصمیم گرفت با یک مشاور خانواده مشورت کند. مشاور، با دقت به حرفهای زهره گوش داد و سپس، دیدگاههای مختلف در مورد اختلاف سنی در ازدواج را برای او توضیح داد.
مشاور گفت: “زهره جان، هیچ عدد مشخصی وجود نداره که بشه گفت بهترین اختلاف سنی برای ازدواجه. این موضوع، به شرایط فردی، فرهنگی و اجتماعی هر فرد بستگی داره.”
مشاور ادامه داد: “در گذشته، به دلیل اینکه مردان مسئولیت بیشتری در تامین مخارج زندگی داشتند، اختلاف سنی بیشتر بین زوجین، رایج بود. اما امروزه، با تغییر نقش زنان در جامعه، این موضوع کمرنگتر شده است.”
مشاور به زهره توصیه کرد که به جای تمرکز بر عدد اختلاف سنی، به این موارد توجه کند: “بلوغ فکری و عاطفی هر دو طرف، تفاهم در ارزشها و اهداف زندگی، توانایی برقراری ارتباط موثر، و احترام متقابل.”
مهمتر از عدد اختلاف سنی، تفاهم، بلوغ فکری و عاطفی، و همسویی در اهداف و ارزشهای زندگی است.
زهره انتخابی درست میکرد (و از پشیمانی احتمالی جلوگیری میکرد) اگر…
۱. اگر زهره، بهجای توجه به نظرات کلیشهای و سنتی، به این فکر میکرد که خودش چه انتظاراتی از زندگی مشترک دارد و چه نوع رابطهای را ترجیح میدهد.
2. اگر زهره، قبل از تصمیمگیری، با خواستگاران خود در مورد مسائل مهم زندگی صحبت میکرد و سعی میکرد با آنها در مورد اهداف، ارزشها، و دیدگاههای خود به تفاهم برسد.
3. اگر زهره، به جای تمرکز بر عدد اختلاف سنی، به بلوغ فکری و عاطفی خواستگاران خود توجه میکرد و مطمئن میشد که آنها قادر به برقراری یک رابطه سالم و بالغانه هستند.
4. اگر زهره، به این نکته توجه داشت که موفقیت در ازدواج، به عوامل مختلفی بستگی دارد و اختلاف سنی، تنها یکی از این عوامل است.
5. اگر زهره، به یاد داشته باشد که مهمترین چیز در ازدواج، عشق، احترام، تفاهم و تلاش مشترک برای ساختن یک زندگی شاد و موفق است و هیچ قانونی در مورد اختلاف سنی نمیتواند جایگزین این عوامل اساسی شود.
میخواهم بیشتر بدانم:
نیمه دیگرم، محسن عباسی ولدی، انتشارات آیین فطرت
مطلع مهر، امیرحسین بانکی پور، انتشارات حدیث راه عشق
هنر عشق ورزیدن، اریک فروم، مترجم پوری سلطانی، انتشارات نیلوفر