آرش، دانشجوی سال آخر پزشکی، در آستانه یکی از مهمترین تصمیمهای زندگیاش قرار داشت: انتخاب همسر. چند ماهی بود که با دختری آشنا شده بود و از خیلی جهات، او را مناسب خود میدید. اما با این حال، یک احساس تردید و دودلی در قلبش وجود داشت که نمیگذاشت با اطمینان کامل تصمیم بگیرد.
مادرش، که زنی متدین و معتقد بود، به آرش پیشنهاد کرد که برای رفع این تردید، استخاره کند. “پسرم، استخاره کن تا خدا راه رو نشونت بده. اگه خیر باشه، دلت آروم میگیره و اگه شر باشه، خدا خودش یه جوری مشکل رو حل میکنه.”
آرش، که به تاثیر دعا و توکل به خدا اعتقاد داشت، به پیشنهاد مادرش فکر کرد. اما در عین حال، نگران بود که اتکا به استخاره، او را از تفکر منطقی و بررسی دقیق جوانب مختلف موضوع، باز دارد.
برای همین، با دوست صمیمیاش، بهنام، که جوانی تحصیلکرده و منطقی بود، در این مورد صحبت کرد. بهنام با دقت به حرفهای آرش گوش داد و سپس، نظر خود را بیان کرد.
بهنام گفت: “آرش جان، من به اعتقادات تو احترام میذارم، اما فکر میکنم استخاره، نباید جایگزین عقل و منطق بشه. انتخاب همسر، یه تصمیم مهم و سرنوشتسازه که باید با فکر و بررسی دقیق، انجام بشه.”
بهنام ادامه داد: “به نظر من، تو باید تمام جوانب مثبت و منفی این ازدواج رو در نظر بگیری، با خانوادهات مشورت کنی، و با خود دختر هم بیشتر صحبت کنی. اگه بعد از همهی این کارها، باز هم مردد بودی، اون وقت میتونی از استخاره به عنوان یه ابزار برای رفع تردید و آرامش قلبی استفاده کنی.”
آرش با شنیدن این حرفها، بیشتر به فکر فرو رفت. او میدانست که هر دو دیدگاه، درست است و نمیتوان به طور مطلق، یکی را رد و دیگری را تایید کرد.
تصمیم گرفت ابتدا تمام تلاش خود را برای شناخت بیشتر دختر و بررسی دقیق شرایط ازدواج به کار ببرد. با او در مورد مسائل مهم زندگی صحبت کرد، با خانوادهاش آشنا شد، و سعی کرد با دیدی واقعبینانه، به آینده این رابطه نگاه کند.
بعد از اینکه تمام تلاش خود را کرد، باز هم یک احساس تردید در قلبش وجود داشت. آن وقت بود که تصمیم گرفت برای رفع این تردید، استخاره کند.
استخاره، میتواند به عنوان ابزاری برای رفع تردید و آرامش قلبی مورد استفاده قرار گیرد، اما هرگز نباید جایگزین عقل، مشورت و شناخت کافی شود.
آرش تصمیمی درست میگرفت (و از گمراهی احتمالی دوری میکرد) اگر…
۱. اگر آرش، بهجای اتکا صرف به استخاره، به این باور میرسید که خداوند، عقل و خرد را برای هدایت انسانها قرار داده است و باید از آن به درستی استفاده کرد.
2. اگر آرش، قبل از استخاره، تمام تلاش خود را برای شناخت بیشتر دختر و بررسی دقیق شرایط ازدواج به کار میبرد و از مشورت با افراد آگاه و دلسوز دریغ نمیکرد.
3. اگر آرش، نتیجه استخاره را به عنوان یک نشانه و راهنما در نظر میگرفت و نه به عنوان یک دستور قطعی و غیرقابل تغییر.
4. اگر آرش، به این نکته توجه داشت که استخاره، تنها میتواند به او در رفع تردید و آرامش قلبی کمک کند، اما مسئولیت انتخاب نهایی، بر عهده خود او است.
5. اگر آرش، به یاد داشته باشد که مهمترین چیز در ازدواج، عشق، تفاهم، تعهد و تلاش مشترک برای ساختن یک زندگی شاد و موفق است و هیچ ابزاری، نمیتواند جایگزین این عوامل اساسی شود.
میخواهم بیشتر بدانم:
نیمه دیگرم، محسن عباسی ولدی، انتشارات آیین فطرت
جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، انتشارات نورالزهرا
مطلع مهر، امیرحسین بانکی پور فرد، انتشارات حدیث راه عشق