تعارضات، بخش جدانشدنی از زندگی همه ما هستند. این تعارضات ممکن هست در محل کار، روابط خانوادگی، روابط دوستانه یا حتی در خیابان با آدمهای غریبه پیش آید. سوال اینجا ااست که چطور میشود با این تعارضات درست برخورد کنیم و از آنها عبور کنیم؟ در ادامه راهکارهایی رو برای حل تعارض ذکر میکنیم.
شنیدن طرف مقابل: اولین قدم اینه که گوش بدیم
خیلی وقتا وقتی توی یه تعارض گیر میکنیم، بیشتر به این فکر میکنیم که چی بگیم تا طرف مقابل رو قانع کنیم. اما واقعا اولین قدم اینه که خوب گوش بدیم. وقتی طرف مقابل حرف میزنه، سعی کنین به جای قضاوت کردن، حرفش رو بفهمین. اینطوری نه تنها احساسات طرف مقابل رو درک میکنید، بلکه خودتون هم بهتر میتونید جواب بدین.
کنترل احساسات: نباید به عصبانیت اجازه بدیم بر ما غلبه کنه
در موقعیتهای پرتنش، خیلی راحت عصبی میشیم. اما وقتی عصبی میشیم، معمولاً نمیتونیم درست فکر کنیم یا درست واکنش نشون بدیم. در این مواقع بهتره که یه لحظه نفس عمیق بکشیم، به خودمون فرصت بدیم که از عصبانیت خارج بشیم و بعد منطقیتر برخورد کنیم.
تمرکز روی مشکل، نه شخص مقابل
وقتی با کسی درگیر میشیم، خیلی مواقع به جای اینکه مشکل رو حل کنیم، شروع میکنیم به حمله به شخص مقابل. اینکار فقط باعث میشه که طرف مقابل حالت تدافعی بگیره و حل مشکل سختتر بشه. پس همیشه تمرکز کنید روی مشکل و اینکه چطور میتونید اون رو حل کنید، نه اینکه شخصیت طرف مقابل رو زیر سوال ببرید.
پیدا کردن راهحلهای مشترک
هدف از حل تعارض اینه که به یک توافق برسیم. پس به جای اینکه بخواید فقط برنده باشید، سعی کنید راهحلی پیدا کنید که هر دو طرف راضی باشن. حتی اگر به نظر میاد که هیچ توافقی ممکن نیست، همیشه یه راه حل مشترک وجود داره که میتونید با مذاکره به اون برسید.
یاد بگیریم از تعارضات درس بگیریم
هر تعارض یه فرصت برای رشد و یادگیریه. ممکنه شما بعد از حل یه تعارض، نکاتی یاد بگیرید که دفعه بعد کمتر دچار مشکل بشید. پس به تعارضات به عنوان یه تجربه و یه درس نگاه کنید نه فقط یه مشکل.
حرف آخر
تعارضات میتونند خیلی کلافهکننده باشند، اما با راهکارهایی ساده میتونیم از اونها عبور کنیم. شنیدن طرف مقابل، کنترل احساسات، تمرکز روی مشکل، پیدا کردن راهحلهای مشترک و یاد گرفتن از تجربهها میتونه به ما کمک کنه که زندگی رو با آرامش بیشتری پیش ببریم.پس دفعه بعد که با یه تعارض مواجه شدید، به این نکات فکر کنید و با دیدی بازتر و منطقیتر به حل مشکل بپردازید.راه حل بُرد بُرد رو پیدا کن!
“راه حل برد-برد رو پیدا کن”
۱. هر وقت بحثی پیش اومد، یکی از شما فقط گوش بده و طرف مقابل رو کامل بشنوه. بعد از اینکه طرف مقابل حرفش تموم شد، چند جمله کوتاه بگو تا نشون بدی که حرفهاش رو درک کردی. مثلاً بگو: «میفهمم که خیلی ناراحتی چون…»
۲. بهجای اینکه بگی «تو هیچ وقت به من توجه نمیکنی»، بگو «من احساس میکنم که وقتی اینطوری رفتار میکنی، به من توجهی نمیکنی». این باعث میشه طرف مقابل کمتر دفاعی بشه.
۳. وقتی بحث بالا گرفت، یکی از شما پیشنهاد بده که چند دقیقه جدا بشید و هر کدوم به خودتون وقت بدید تا آرام بشید. بعد دوباره برگردید و مسئله رو با ذهن بازتر ادامه بدید.
۴. بعد از اینکه هر دو دیدگاهها رو مطرح کردید، از هم بپرسید «چطور میتونیم این مشکل رو حل کنیم که هر دو راضی باشیم؟» یعنی به جای اینکه به دنبال مقصر بگردید، روی حل مسئله تمرکز کنید.
۵. بعد از هر بحث، یه لحظه وقت بذارید و از یکدیگر برای چیزی که در رابطهتون خوب انجام دادهاید تشکر کنید. مثلاً بگید: «ممنون که همیشه میخوای با من حرف بزنی.» این باعث میشه که رابطهتون مثبتتر بشه.
میخواهم بیشتر بدانم:
اختلافات زن و شوهری، جان گری، مترجم طاهره رضایی پور و مرضیه صادقپور، نشر قلم همت
راه حل برد-برد برای اختلافات زناشویی، گری چاپمن، مترجم علی اکبر قارینیت، انتشارات نسل نواندیش